آموزش غنی سازی کاه یکی از دیگر مطالب بسیار عالی و دقیقی میباشد، که ما برای بالا بردن سطح اطلاعات شما دامداران عزیز که به دنبال موفقیت در پرورش گوسفند زنده هستید دست به تهیه و ارائه آن خواهیم زد. ما در این مقالات و مطالب سعی داریم با ارائه اطلاعات مختلف در زمینههای بسیار متنوع شما را در امر دامداری کمک کنیم. به این خاطر در این بخش از سایت شیپ سیتی به بررسی چگونگی غنی سازی کاه خواهیم پرداخت تا اطلاعات بسیار دقیق و جامعی را در این باره در اختیار شما قرار دهیم.
کاه به عنوان یکی از خوراک اصلی انواع دام و گوسفند شناخته میشود، که بیشتر دامداران از آن استفاده میکنند. در این بین به خاطر ارزش پایین کاه از نظر غذایی شما میتوانید با غنی سازی آن ارزش غذایی و کیفیت کاه را بسیار بالا ببرید.
آنچه می خوانید
غنی کردن کاه
کاه در ایران به عنوان اصلیترین خوراک دام در کنار علوفه شناخته میشود، که دامداران در وعدههای مختلف این نوع خوراک را همراه با خوراکهای دیگر به گوسفندان و دامهای خود میدهند. اما در این بین نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کرد، این مسئله میباشد که کاه دارای ارزش غذایی بسیار پایینی میباشد. و به دلیل داشتن سختی بسیار زیاد دامها نمیتوانند به خوبی آن را هضم کنند. به این خاطر شما باید با روش غنی سازی کاه آشنا شوید.
تا بتوانید از این طریق علاوه بر بالا بردن ارزش غذایی کاه، هضم آن را نیز برای دام و گله خود راحتتر کنید. به این دلیل ما در ادامه به صورت کاملا تخصصی و با استفاده از اطلاعات کاملی درباره انواع خوراک دام، به ارائه آموزش غنی سازی کاه خواهیم پرداخت. تا از این طریق بتوانیم اطلاعات بسیار دقیقی را در اختیار شما قرار دهیم.
اهمیت غنی سازی خوراک دام
بسیاری از انواع خوراک دام برای اینکه ارزش غذایی و کیفیت آنها بالا رود باید غنی سازی شوند. کاه به عنوان یک منبع غذایی کم ارزش که میزان پروتئین کمی را در خود جای داده است. باید کاه را قبل از مصرف دام با استفاده از مواردی غیر پروتئینی همچون اوره و نمک ترکیب کرده و به نوعی غنی سازی کاه را انجام دهید. تا با این کار علاوه بر بالا بردن کیفیت کاه بتوانید اشتهای دام خود را چند برابر کنید و در نتیجه وزن گوسفند زنده شما افزایش یابد. وجود ترکیبات ازت غیر پروتئینی چون آمونیاک ( مایع و گاز ) سود سوز آور، پرکلرات آمونیوم، اوره و ادرار حیوانات باعث غنی سازی کاه و همچنین افزایش ارزش غذایی مواد علوفه ای چون کاه می شود.
اوره ای که در ترکیبات غذایی استفاده می شود دارای ۴۶۴ گرم نیتروژن به ازای هر کیلوگرم اوره است. در نتیجه هر کیلوگرم اوره ۲۹۰۰ گرم پروتئین را در خود جای داده است. اضافه کردن اوره به کاه موجب بر طرف کردن فقر پروتئینی آن می شود و بالا رفتن کیفیت و ارزش غذایی آن خواهد شد.
آموزش دقیق غنی سازی کاه برای دام
برای غنی سازی کاه شما نیازمند مکان مخصوصی همانند سیلو هستید. در این مطلب نیز مراحل غنی سازی 10 کیلوگرم کاه خشک را مورد بررسی و آموزش قرار خواهیم داد. تا شما بتوانید به صورت دقیق با مراحل این کار بسیار حساس آشنا شوید.
- در مرحله اول شما باید کاه را به قطعههای کوچک و ده سانتی قطعه قطعه کنید، سپس کاه را وزن کنید.
- در مرحله دوم شما باید در ازای هر صد کیلو گرم کاه، چهار کیلو اوره، یک کیلو نمک و 70 الی 100 لیتر آب را تهیه کنید.
- سپس چهار کیلو گرم اوره را در بیست لیتر آب مخلوط کرده و یک کیلو نمک را به آن اضافه خواهیم کرد.
- بعد از مخلوط اوره و نمک با بیست لیتر آب، شما باید این محلول را با باقی مانده آب مخلوط کنید.
- با استفاده از امکانات مختلف مانند آبپاش، شما باید مخلوط محلول را روی کاه بریزید و با چنگک آن را مخلوط کنید تا محلول کاملا و به صورت یکنواخت در بین کاه پخش شود.
- بعد از این کار شما باید به صورت لایه لایه این عمل را انجام دهید تا کاملا سیلو پر شود.
- بعد از این عمل، با استفاده از نایلون و پلاستیک باید روی کاه را مسدود کنید و با استفاده از گل مانع از ورود و خروج هوا شوید.
- بعد از مدت 2 یا 3 هفته کاه غنی شده و مورد نیاز شما حاضر شده است و شما میتوانید از آن استفاده کنید.
- بعد از اینکه کاه غنی شد و مدت زمان لازم سپری شد می توان یک طرف پلاستیک را برداشته و کاه مورد استفاده را به مدت چند ساعت در مجاورت هوا قرار داد تا گاز آمونیاک اضافی متصاعد گردد.
جلوگیری از مسمومیت دام به کاه غنی شده
شما برای اینکه از مسمومیت دام و گوسفندان به کاه غنی شده جلوگیری کنید، باید به تدریج کاه غنی شده را به دام اعم از گوسفند و بره زنده بدهید و کم کم مقدار مصرفی آن را افزایش دهید. زیرا هوادهی بعد از بیرون آمدن کاه از سیلو باعث خارج شدن مقدار زیادی از گاز آمونیاک می شود، و همین امر باعث بروز مسمومیت دام خواهد شد.
مراحل غنی سازی کاه نیازمند اطلاعات و پروسههای خاصی میباشد. که در این مطلب ما به صورت تخصصی تمامی مراحل غنی سازی خوراک دام را مورد بررسی قرار دادیم. تا شما عزیزان دامدار با مطالعه چنین مقالهای اطلاعات دقیقی را در مورد دامداری به دست بیاورید.