یکی از بیماریهای رایج و شایع در بین گاوها که معمولا پس از زایمان بروز میکند، هموگلوبینوری میباشد که سبب بوجود آمدن مشکلات متعددی برای دام خواهد شد. البته توجه داشته باشید که این عارضه برای گاو پس از زایمان رخ میدهد و یکی از مواردی است که پس از زایمان گریبان گیر دام خواهد شد. در نتیجه برای حفظ سلامت گاو و گوساله زنده باید اقدامات لازم جهت پیشگیری و درمان این عارضه صورت گیرد. که اطلاعات تکمیلی در این رابطه در ادامه ارائه میگردد.
آنچه می خوانید
عارضه هموگلوبینوری گاو
هموگلوبینوری همچون کاهش میزان پتاسیم و منیزیم در گاو بعد از زایمان رخ میدهد و جزو آن دسته از بیماریهایی میباشد که پس از گذشت چندین هفته از زایمان بروز میکند. این بیماری حدودا بعد از 2 الی 4 هفته بعد از به دنیا آمدن گوساله نمود پیدا میکند و بیشتر در گاوهای چند قلوزا رخ میدهد و در مواردی نیز در گاوهایی با زایمان تکی نیز رخ میدهد.
این بیماری همراه با هیپوفسفاتمی رخ میدهد که به معنی کاهش میزان فسفات در جیره غذایی و مواد تغذیهای گاو است. بنابراین میتوان عامل بروز بیماری هموگلوبینوری در دام را به کاهش میزان فسفات نسبت داد. فسفات موجود در بدن گاو از طریق شیر از بدن خارج شده و در نتیجه میزان فسفات موجود در خون نیز بسیار کاهش پیدا میکند و دام به تدریج مبتلا به این بیماری خواهد شد.
مواردی که این بیماری را تشدید میکنند
در مواردی به علت عدم آگاهی دامدار از نوع جیره غذایی، ممکن است موادی از قبیل کلم و شلغم و چغندر به دام داده شود که باید به اطلاع شما عزیزان برسانیم که این مواد غذایی بر شدت این بیماری می افزایند. این مواد غذایی دارای مادهای به نام سیستئین سولفوکساید هستند که در صورت ورود این ماده به بدن گاو در صورت ابتلا به این بیماری، میکرو ارگانیسمهای موجود در بخش شکمبه تحت تاثیر این ماده نسبت به تولید دی متیل سولفوکساید تحریک میشوند.
ماده تولید شده سبب تجمع هموگلوبین شده و در نتیجه تولید اجرام هینز RBC شود که تولید این اجرام مساوی است با پاره شدن گلبولها قرمز موجود در خون و بروز عارضههای دیگری نظیر کم خونی و … که در دام به مرور زمان بروز میکند.
علائم بیماری هموگلوبینوری در گاو
- یبوست
- کاهش میزان تولید شیر
- کاهش اشتها و بی اشتهایی مطلق
- افزایش تعداد pale
- بروز اختلال در ضربان و تپش قلب
- تغییر رنگ شیر به زرد و یا قرمز
- بروز زردی در موارد شدید
- بروز نشانههای کتوز
درمان بیماری هموگلوبینوری گاو
با توجه به اینکه در این بیماری، خون گاو و میزان هموگلوبینهای موجود در خون کاهش پیدا میکند. بنابراین در مواردی تزریق 5 لیتر خون به گاو 450 کیلویی میتواند تا چندین روز موثر باشد. دادن فسفر و همچنین آهن برای تقویت سیستم خون رسانی نیز موثر میباشد. تجویز ویتامینهایی همچون ویتامین B12 نیز میتواند بر روند درمان بیماری هموگلوبینوری در گاو موثر باشد.