تفاوت گوسفند و بز از نظر برخی از افراد هیچ معنایی ندارد، چرا که بر این باور هستند که هر دو در جهت تولید شیر و گوشت توسط انسان نگهداری میشوند و شرایط زندگی و تمام موارد در میان آنها مشترک میباشد. اما با کمی دقت خواهیم دید که تفاوتهای زیادی در بین گوسفند زنده و بز وجود دارد. در ادامه ضمن معرفی خصوصیات هر دو جنس به بررسی تفاوتهای میان این دو جاندار خواهیم پرداخت.
تفاوت بز و گوسفند
به صورت کلی دامداران و افرادی که با بز و گوسفند و سایر دامها سر و کار دارند به خوبی تفاوت میان بز و گوسفند و شباهتهای میان این دو را نیز میدانند. برخی از افراد تنها تفاوت را در ظاهر این جانداران میبینند و معتقدند سایر موارد بسیار مشترک و بدون هیچ تغییری در بین هر دو جاندار میباشد. در این باره باید گفت که حتی در نوع تغذیه و نوع هضم و … نیز تفاوتهای بسیاری در میان بز و گوسفند وجود دارد که در ادامه به بررسی دقیقتر این موضوع میپردازیم.
گوسفند
گوسفند یکی از بزرگترین تامین کنندههای نیاز آدمی میباشد که از سالهای ابتدایی حیات روی زمین، انسان نسبت به اهلی کردن آن و استفاده در جهت رفع نیازهای خود به استفاده از آن پرداخته است. گوسفند در دسته بندی سم داران و جزئی از نشخوار کنندگان محسوب میشود. هدف از پرورش گوسفند، استفاده از شیر و پشم و گوشت آن است که یکی این موارد، بخش اعظمی از نیاز افراد را در سطح جهان برطرف خواهند کرد. انواع گوسفندان در نژادهای مختلف و در دستههای متنوع همچون نژاد گوشتی، پشمی، شیری وجود دارند. در رابطه با این موضوع و اطلاعات بیشتر در این باره در مقاله گوسفند چیست؟ اطلاعات ارزشمندی ارائه شده است.
بز
بز یکی از جانداران جزو دسته جفت سمان است که همچون گوسفند در تولید گوشت و شیر مورد نیاز انسان تاثیر بسیار مهمی دارد. بزها در هر منطقه و اقلیمی دارای خصوصیات و ویژگیهایی هستند که آنها را سازگار با آن اقلیم میسازد. نژادهای متنوعی از انواع بز وجود دارد که هر کدام در تولید مورد خاصی استعداد دارند برای مثال نژاد بز سانن و بز مورسیانا گرانادا در تولید شیر استعداد شگرفی دارد. افرادی که به دنبال خرید بز زنده هستند اکثرا دامدارانی میباشند که جهت افزایش میزان تولید شیر روزانه، نسبت به این خرید اقدام میکنند.
شکل ظاهری بز و گوسفند
بدون شک هر کسی در نگاه اول از نظر ظاهری تفاوت میان بز و گوسفند را تشخیص خواهد داد. در این میان به برخی از تفاوتهای ظاهری از نظر شکل میپردازیم. گوسفند دارای پشم میباشد در حالیکه بز دارای پوست میباشد، گوسفندان در نژاد پشمی نیز وجود دارند که هدف از پرورش آنها تولید پشم است اما در بز چنین امکانی وجود ندارد. اکثر گوسفندان دارای دم کوتاهی به نام دنبه هستند ولی بز دارای دمی بلند است.
در بین انواع گوسفند از نژادهای مختلف، تنها قوچ دارای شاخ میباشد در حالیکه در بز هر دو جنس نر و ماده دارای شاخ هستند. بز از نژادهای مختلف دارای ریش است در حالیکه گوسفند فاقد آن است. نوع خوراک و تغذیه نیز در هر دو جنس با تفاوتهایی همراه است.
تفاوت گوشت بز و گوسفند
در این بخش از مقاله تفاوت میان بز و گوسفند به بررسی گوشت و شیر این دو جاندار میپردازیم. گوشت بز فاقد چربی است و از این حیث توسط بسیاری از افراد بیشتر مورد تایید قرار میگیرد. گوشت بز در مقایسه با گوشت بزغاله نیز سفتتر است. مواد مغذی و پروتئینی در گوشت بز نیز بسیار زیاد است و اینکه کدام گوشت را برای پخت و پز و استفاده انتخاب کنید به ذائقه افراد بستگی دارد. شیر گوسفند نیز در مقایسه با شیر بز از چربی و پروتئین بیشتری برخوردار است اما بهترین جایگزین شیر مادر، شیر بز است.